február 09, 2010

Tbc, az elfelejtett, régi ismerős

Egy magyar településen, egymással összefüggésben összesen 13 ember (4 felnőtt és 9 gyermek) fertőződött meg tbc-vel. A szigorúan vett járványtani definíció szerint járvány az, ha a fertőző betegségek előfordulása között a kórokozó átvitele, az ok-okozatiság bizonyítható, itt pedig családtagokról, egy háztartásban élő emberekről van szó. Az ember óhatatlanul is megtapogatja a bal vállán a heget - ott van, a helyén. Mind kaptunk BCG oltást, talán még az iskolai bőrpróbára is emlékszünk, mennyire viszketett, és nem volt szabad vakarni. De akkor hogy lehet? Hogy lehet, hogy ők elkapták? Ki van veszélyben?
A tbc kórokozójáról
Mycobacterium tuberculosis névre hallgat, és nem fogok róla sokat írni. Köteteket lehetne, szoktak is, fontos kórokozó, és talán a legpatinásabb múlttal rendelkezik. Ami fontos: cseppfertőzéssel terjed, azaz a köhögéskor levegőbe kerülő apró cseppekkel, ott van a nyálban, köpetben. A fertőződéshez kis mennyiség is elegendő. Egy fertőző tbc-s beteg évente mintegy 10-15 további embert fertőz meg általában.

Minden tbc-s fertőz?
Nem! Az ép immunrendszerű emberek képesek lehetnek a tbc fertőzés lokalizálására, a szervezet mintegy karatnénba zárja a tbc-vel fertőzött gócot a tüdőben. (Ez az, amiről a betegség régi nevét, a tüdőgümőkór elnevezést kapta, ezekben a "gümőkben" ül elzárva a fertőzés évekig.) Fertőzni csak azok képesek, akikben a betegség aktív, köhögnek, folyamatosan ürítenek kórokozót. Gyenge immunrendszerű betegekben a tbc gyakorlatilag bármilyen szervet megtámadhat. 
A kezelés megkezdése után 2 héttel a korábban aktív, fertőző tbc-s beteg már nem fertőz többé. Az újonnan fertőzötteknek 3-4 hét kell, míg maguk is fertőzőképessé válnak. Járványügyi szempontból ezek nagyon fontos számok.

Mi van az oltásban?
Magyarországon 0-6 hetes kor között minden újszülöttet beoltanak tbc ellen. A BCG oltás élő, elgyengített mycobacteriumot tartalmaz. Ez a mycobacterium tbc-t vagy más, teljes szervezetre kiterjedő betegséget nem képes okozni, csak egy kicsi, helyi gyulladást (időnként genny ürül a kicsik karján, az oltás helyén, és ezért is gyógyul heggel), ami pont arra elég, hogy immun-emlékezet alakuljon ki a tbc ellen. Az oltáson átesettek így, ha tbc-vel fertőződnek, azonnal hatékony immunválasszal tudnak reagálni, így a tbc-nek nincs esélye megtapadni a szervezetben, míg oltás nélkül több idő kell a hatékony immunválaszhoz, amit a kórokozó ki tud használni a maga javára. 

Lehet-e tbc-s, aki be van oltva?
Lehet. A BCG oltás nem egy életre szól, 14-15 éves korig tart ki, jó esetben. A 10-11 éves korban adott emlékeztető oltással ez az idő kicsit kitolható, de valószínűleg nem életünk végéig. A felnőtteknek emiatt egy része védett tbc ellen, más része nem.  De nem csak a felnőttek fertőződhetnek - a BCG oltás hatékonysága földrajzi területenként változó, de legjobb esetben is 80%. A legrettegettebb szövődmények, a tbc-s gennyes agyhártyagyulladás (meningitis basilaris) és az egész testre kiterjedő tbc (miliaris tbc) ellen azonban kiemelkedően jó védelmet nyújt az oltás. A fertőzés iránt a legfogékonyabbak a gyenge immunrendszerűek, betegek, alultápláltak, egyéb okból tüdőbetegek, erős dohányosok. A WHO egyenesen fogalmaz: a tbc a szegények betegsége. Nyilvánvalóan ez áll a mostani magyarországi csoportos fertőződés hátterében is.
Miért nem oltanak mindenhol?
A világ számos országában (pl. egész Észak-Amerika) nincs BCG oltás. Ezeken a helyeken a tbc fertőzés ritka, szűrik a beutazókat (a munkavállalási engedélyhez kérnek mellkasröntgent). Tbc fertőzés gyanúja esetén bőrtesztet tudnak végezni (Mantoux), ami olcsó és egyszerű. Ha BCG oltást kapott valaki, a bőrteszt már nem diagnosztikus többé, pozitív jelet fog adni a régi oltás miatt, és nem lehet következtetést levonni, hogy aktuálisan van-e fertőzés. Ezekben az országokban tehát úgy ítélik meg, a fertőződési kockázat kicsi, és inkább meghagyják az olcsó és egyszerű diagnosztikus eljárás lehetőségét. Az ő helyzetükben ez is éppen olyan jó válsztás, más országokban, ahol sok a tbc-s beteg, oltani kell feltétlenül.

Mi történik azzal, aki tbc-s lesz?
Egy hosszú és alapos gyógyszeres kezelésnek néz elébe. Többnyire több antibiotikumot kell egyszerre szedni (tablettát), 6-24 hónapig, naponta többször. A tbc az esetek többségében, megfelelő együttműködés mellett, jól gyógyítható. A hírekben időnként hallani "gyógyszerrezisztens tbc"-ről: ez a szokásos gyógyszerekkel szemben ellenálló törzseket jelent, világszerte mindenütt előfordul, kezelésük komoly kihívás.

A WHO 1993-ban nyilvánította világméretekben veszélyesnek a tbc-t, és átfogó megelőzési programot indított. Céljuk, hogy 2006 és 2015 között 14 millió ember életét mentsék meg világszerte. Mivel a tbc kórokozója csak az emberben él meg, ezért elérhető cél a tbc teljes eltüntetése a Földről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése