február 03, 2010

A rosszul evő gyerek

Mind azt szeretnénk, ha gyerekeink, ügyesebbek, okosabbak, szebbek, boldogabbak és egészségesebbek lennének, mint mi vagyunk. Miközben persze ránk hasonlítanak... De van, amit tényleg tudunk tenni, legalábbis az egészségükért: az étkezési szokásaikat tőlünk tanulják. Az első két évben kialakuló étkezési szokások kihatással lehetnek az étkezésére és egészségére egész életében. Könnyű azt mondani, persze, egy kétéves evése sokszor olyan összevissza, hogy az az ember érzése, nem is lehet itt "szokásokról" beszélni. És anya sokszor örömtáncot jár, ha az a drága kisangyal eszik egyáltalán valamit, ki bánja, hogy az kizárólag spagetti...
Tekintsük át, miért fontosak az étkezési szokások, mi az, ami csak szokásos babadolog, és mit lehet tenni, hogy olyan ügyes, okos és nagy legyen, mint a szülei :)

Miért fontos a jó étkezési szokások kialakítása a kezdet kezdetén?
A nem megfelelő, egyhangú étkezésnek azonnali következményei vannak: lassú súlygyarapodás, vitamin- vagy nyomelemhiány, pl. vashiány. De a rossz táplálkozásnak későbbi gyerekkorban és kamaszkorban is megvan az ára: elhízás, étkezési zavarok, mint az állandó fogyókúra, anorexia, bulimia. Felnőttkorban, tudjuk, a helyes táplálkozás fontos a szívbetegségek és egyes rákok megelőzésében.
Milyen a normális étkezés?
Hogy eldönthessük, valóban rossz evő-e a gyerek, nézzük meg, mik az étkezési szokások kialakulásának normál fázisai. 
Először a kicsi csecsemők kizárólag anyatejet vagy tápszert esznek. De már ebben a pici korban is érzik pontosan, hogy éhesek vagy jól vannak lakva, és az igényükhöz tudják igazítani a tejmennyiséget az etetések időpontjának és időtartamának szabályozásával. Ezért ajánlott a kicsi babákat igény szerint szoptatni. 4-6 hónapos korban kerülnek be a pépes ételek a baba étrendjébe, az elsődleges cél, hogy megszokja a különféle ízeket és állagokat. Ahogy nagyobbak lesznek, megtanulnak alkalmazkodni a családi étkezések időpontjához, de szükségük van rá még sokáig, hogy ha megéheznek, nassolhassanak valamit étkezések között.
A kutatások azt mutatják, a gyerekek nagyon pontosan érzik, mennyi táplálékra van szükségük. Az egyes étkezések között óriási különbségek lehetnek, de a nap során megevett összes mennyiség állandó. Ha egy étkezésre sokat ettek, a következőre majd kevesebbet, ez teljesen normális. Idővel megtanulják, melyek a laktató ételek, és ennek megfelelően esznek belőle. Emiatt sokszor úgy tűnhet, egy gyerek össze-vissza eszik, válogatós, holott valójában csak arról van szó, hogy a belső igényeihez alakítja, hogy mit és mennyit eszik.
Annak eldöntésében, hogy van-e gond a gyermek étkezési szokásaival, nagyon fontos szempont, hogy mit eszik a gyerek. A babák úgy születnek, hogy szeretik az édes és sós ízeket, és nem szeretik a savanyút és a keserűt. Elutasítják az új ételeket, hacsak azok nem sósak vagy édesek. Ez teljesen normális, emberi dolog, de a felnőttek sokszor azt a következtetést vonják le, hogy a gyerek válogatós. Kutatási eredmények szerint a gyerekek csak azután fogadnak el egy új ételt, ha azt már 5-10 (!) alkalommal megkóstolták. A gyerekek általában jobban szeretik a magas energiatartalmú ételeket, magyarul amiben több a zsír és a cukor, ezek kellemes jóllakottságérzetet okoznak, és többnyire édesek is. Azt is megtanulják, ha egy étel fogyasztása valamilyen kellemes élményhez kapcsolódik, pl. szülinaphoz, ünnephez, vagy ha jutalomként adunk valamit. Viszont azt is megtanulják, ha akaratuk ellenére beléjük erőltetünk valamit, vagy undorodni látnak minket - ezeket aztán nem fogják megenni semmi pénzért.
A szülők és a család ezért nagyon nagy hatással vannak a gyerekek étkezési szokásaira. Sokféle ételt kell kínálni nekik, függetlenül attól, mi magunk szeretjük-e! A nagyobbakat a reklámok is befolyásolják, mondani sem kell, a nagyobb cukortartalmú ételek irányába.

És akkor mi az, ami már rosszul evésnek számít?
Attól függ. Sok, egészségtől kicsattanó babának is lehetnek rossz étkezési szokásai, melyek majd csak később válnak nyilvánvalóvá. Ugyanakkor sok sovány gyerek, még ha tényleg válogatós is, teljesen egészséges. A nyugati világban sokkal valószínűbb, hogy az orvosilag releváns táplálkozási zavart túltápláltság és nem alultápláltság okozza!
Nagyon fontos tehát, hogy felismerjük, gyermekünk melyik étkezési fázisban van, és ne mondjuk rá mindjárt, hogy válogatós. Valószínűbb, hogy éppen pont jól szabályozza a saját igényeihez mérten a táplálékfelvételét. És az is teljesen normális lehet, ha ódzkodik az új ételektől.

De mit csináljunk, ha tényleg rosszul eszik?
Megelőzni a rossz szokások kialakulását sokkal könnyebb.
  • Mind az anyatejes, mind a tápszeres babákat igény szerint kell etetni, hogy megtanulják szabályozni a táplálékfelvételüket
  • Az étkezések időpontjának kialakítását akkor lehet megkezdeni, amikor a gyerekek elkezdenek pépeset enni
  • Az étkezések közötti nassolás ne menjen az étkezések rovására
  • Kínáljunk sokféle, egészséges ételt, mindenféle ételcsoportból, azzal a tudattal, hogy egy részükhöz esetleg hozzá se nyúl
  • Ne bátortalanítson el, hogy elutasít egy új ételt, kínáljuk meg újra és újra
  • Ne erőltessük az evést semmiképpen! Az ilyesmi pont az ellenkező hatást éri csak el
  • Mértékkel fogyasztva minden étel egészséges, helye van a kiegyensúlyozott étrendben. Nincs olyan, hogy "jó" meg "gonosz"
  • Lehetőleg ne befolyásoljuk a gyereket a saját ízlésünk szerint
Vannak gyerekek, akik szívesen isznak sok tejet még a szilárd ételek bevezetése után is. Ettől kellemesen jóllaknak, és nem akarnak majd rendes ételt enni. Fokozatosan csökkenteni kell a tejivást, egyéves korban nincs szükség fél liternél több tejre naponta. A pohárhoz való hozzászoktatást 6 hónaposan meg lehet kezdeni, 15 hónapos korra már mindig ihat pohárból, ez is növelheti a szilárd ételekhez a kedvet. Az is meghozza a kedvet, ha az etetőszékben együtt ehet a családdal. A pürés bébiételek helyett a változatos állagú, rendes ételek is izgalmasabbak lehetnek.
Az étkezés legyen kellemes társas esemény, együtt a családdal, még ha kicsit maszatos is. Szaladgálás közben enni, esetleg tévé előtt kimondottan rossz szokás.
Ha már kialakultak, a rossz étkezési szokások nagyon makacsok tudnak lenni. Fontos, hogy figyeljük a gyermek fejlődését, kortársaihoz képest jó-e a magassága, súlya. Ne essünk viszont abba a hibába se, hogy a gyerekek soványságának túlzott jelentőséget tulajdonítunk - lehet, hogy alkatilag ilyen, gondoljunk vissza a saját gyerekkorunkra!
Ha az orvos úgy gondolja, hogy a rossz étkezési szokások már a gyermek egészségét érintik, vizsgálatokat fog végezni, pl. megnézi a vas szintet. Ha alacsony, kiegészítést lehet szedni.
De attól még fontos, hogy korrigáljuk a rossz szokásokat. A megelőzésnél felsorolt tanácsokat követve, sok-sok türelemmel sikerülni fog. Mivel az étkezési szokások kialakulásának ideje egybeesik az első önállósági törekvésekkel, ne engedjük, hogy az evés a dominanciaharc eszközévé váljon!
És figyeljünk saját magunkra is - a gyerekek velünk esznek, egy asztalnál, nem várhatjuk tőlük, hogy jobbak legyenek az étkezési szokásaik, mint a mieink.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése