február 11, 2010

Case Files Pediatrics - Könyvajánló

Én még a múlt században voltam medikus, akkor amikor a Vészhelyzet (ER) indult a magyar tévében, és Carter doktor még nem döntötte el, sebész legyen-e vagy sürgősségis, Greene doktornak még nem volt agytumora, viszont volt felesége, és George Cloony volt minden idők legsármosabb gyerekgyógyásza. Imádtuk. Vártuk minden héten, és másnap lázasan tárgyaltuk, mi volt, hol volt a hiba, hogy történt. Ki voltunk éhezve betegekre, esetekre, hogy amit sokszáz száraz oldalon át olvasunk, az hogy néz ki valójában. Kikapcsolódás volt, de valójában tanulás: a mai napig tudnék eseteket mondani a Vészhelyzetből, miközben a tantermi előadásokra, mi tagadás, alig emlékszem.

Az problémaközpontú oktatás hatékony. Ösztönöz, rákényszerít, hogy az ember átgondolja, összefüggésekbe helyezze, aktívan alkalmazza, amit olvasott. A sok magolás között kimondottan pihentető is, afféle rejtvényfejtés.
Pont ilyen könyvet vettem :)
Toy, Yetman, Girardet, Hormann, Lahoti, McNeese, Sanders: Case Files, Pediatrics. Lange kiadó, 2010, 3. kiadás. 60 valós gyermekgyógyászati eset, rövid ismertetése, majd kérdések, tesztkérdések, és végül részletes válaszok következnek. Tanuláshoz, oktatáshoz kiváló segítség, de szórakozásnak, agytornának is remek.
A Google Bookson bele lehet kukkantani. Érdemes. (Bár George Clooney nincs benne, de még így is.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése