január 30, 2010

MMR, autizmus, etika, sőt

Andrew Wakefieldet a General Medical Council (GMC) elmarasztalta etikai visszaélés és orvoshoz méltatlan magatartás miatt. A GMC ítélete szerint az etikai szabályoknak ellentmondóan folytatta kutatásait.
Andrew Wakefield 1998-ban a Lancet című, roppant tekintélyes folyóiratban publikálta az azóta igen széles nyilvánosságot kapott elméletét, mely az autizmus egy bizonyos formájának kialakulását az MMR oltáshoz kötötte. Eredményeit és módszereit nagyon sokan megkérdőjelezték. A mostani ítélet etikátlan eljárása és a vizsgálatban résztvevő gyerekek iránti érzéketlensége miatt ítélte el. Többek között az is kiderült, a vizsgálathoz szükséges vérvételeket a fia születésnapi zsúrján végezte, 5 fontot fizetett a gyerekeknek. A GMC elmarasztalta továbbá azért, mert félreveztő, hazug és felelőtlen módon számolt be kutatásairól 1998-ban.
Brian Deer tényfeltáró riporter egy évvel ezelőtt vádolta meg Wakefieldet az eredmények meghamisításával. A Respectful Insolence blog részletesen tárgyalja az ügy hátterét, érdemes odalapozni a részletekért.
A hamis közleménynek óriási járványtani következményei lettek. Hirtelen megnőtt az MMR oltással szembeni bizalmatlanság, az Egyesült Királyságban az átoltottság 93%-ról 75%-ra esett vissza. 2008-ban újból endémiássá (azaz a közösségben jelenlevővé, terjedővé) kellett nyilvánítani a kanyarót, 14 év után. 2008-ban 1000 kanyarós eset fordult elő, melyek megfelelő átoltottság mellett megelőzhetők lettek volna.
Mindez egy rosszhiszeműen meghamisított tanulmány miatt.
Soha, egyetlen Wakefieldtől független csoportnak sem sikerült az eredményeit megismételni. Az 1998-as Lancet cikk csaknem minden szerzőtársa visszavonta nevét a közleményről. Wakefield nem tájékoztatta a Lancetet, hogy anyagi támogatást kapott egy ügyvédtől, aki éppen vakcinagyártó cégeket perelt autista gyerekek szülei nevében. Wakefield arról sem tájékoztatta az újságot, hogy a cikk megjelenése előtt szabadalmat nyújtott be egy "biztonságosabb" MMR vakcinára. Ez már önmagában elfogadhatatlan, de Brian Deer arra is fényt derített, hogy a közleményben közölt eredményei is hamisítottak. Visszakeresték a cikkben szereplő 12 autista gyermek egészségügyi dokumentációit, és abban más panaszok és más kórtörténet szerepelt, mint amit Wakefield állít. A cikk állítása szerint 11 gyermek vastagbélbiopsziája kóros volt - kiderült, a 11-ből 7 esetben a patológia teljesen normális leletet adott ki, rejtély, az elemzés során hogyan alakultak "kórossá". Ennek az eredménynek a nyomán autista gyerekek ezrein végeztek el később vastagbélbiopsziákat - komoly, invazív beavatkozást amúgy is nehezen kezelhető, sérülékeny gyerekeken, amire semmi, de semmi szükségük sem volt. Később Wakefield egy újabb cikket publikált, állítását azzal kívánta bizonyítani, hogy autista gyerekek bélmintáiból PCR-ral kimutatták a kanyaró vírus genomját. Erről a laborról kiderült, nem tesz eleget a minimális szakmai követelményeknek, kanyaró genommal szennyezett, azaz bármiből végezve pozitív lesz a teszt, meg ha kanyaró a közelében sem járt soha. A Respectful Insolence blogon mind a 12 esetet részletesen elemzik.
Brian Deer ezeket a vádakat bocsátotta a GMC elé 2009 elején, akik mostanra hoztak ítéletet. A Wakefield csalása nyomán lábra kapott védőoltás-ellenes mozgalmak nagy kárt okoznak világszerte, és hiába bizonyult be, hogy egy csaláson alapul az egész, nem könnyű a szellemet visszagyömöszölni a palackba. Sokmindenki felelőssége felvetődik ebben a történetben, de az azért valahol megnyugtató, hogy legalább kiderült.
Ugye, emlékszik mindenki erre az epizódra?

2010. február 2: A mai napon a Lancet hivatalosan is visszavonta a kérdéses cikket. Saját felelősségükről nem nyilatkoznak...

6 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Szuper a blogod..... és ezt az mmr hisztit milyen sokan benyalták köztük én is, pedig egy hétig csak a net elött ültem és mindenféle tanulmányokat olvasgattam......

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés