január 25, 2010

Égési sebek, forrázásos balesetek

A napokban olvashattunk róla, hogy a gyermektraumatológiai ügyeletek télen, a fűtési szezonban sok kisgyermeket látnak el égési, forrázási baleset miatt.

Mi az égés, mi a forrázás?
Forrázást okoz, ha a bőrre forró folyadék kerül, vagy valamilyen forró tárgy nyomódik hozzá. Leggyakrabban 3 éves kor alatt történik ilyen baleset. Égést a lánggal való közvetlen érintkezés okoz. Égési baleset jellemzően kétéves kor fölött történik, amikor a gyerekek már gyufával, gyertyával, tűzzel és egyéb gyúlékony anyagokkal játszanak. Általában az égési sebek súlyosabbak.

Hogyan néz ki az égés, forrázás?
Az égési sebeket három csoportba soroljuk, aszerint, hogy a bőr milyen mélységig sérült.

- A felszínes (első fokú) égési sérülés csak a bőr legfelső rétegeit érinti. A sérült terület piros, duzzadt és fájdalmas, hasonló, mint az enyhe napégés. Többnyire néhány nap alatt meggyógyul.

- A részleges (másodfokú) égési sérülés mélyebbre hatol, de még mindig inkább a bőr felszínhez közelebbi részeit érinti. Jellemző az erős fájdalom és a hólyagképződés. A hólyagokban átlátszó, tiszta folyadék van, ha zavaros, gennyes, az már a felülfertőzés jele. Egy-két hét alatt gyógyul.

- A teljes, mély (harmadfokú) égési sérülés a bőr alsó rétegeiig hatol. A sérült terület közepe fehéres-szürkés színű, piros udvarral, látszanak a bőr alatti szövetek, elszenesedett részek. Az égett terület érzéketlen, a környező részek fájdalmasak. Az égett területen elpusztulnak a szőrtüszők, bőrátültetésre van szükség.

Hogyan előzhető meg?
Az égési sebeket a legjobb megelőzni, de ez az örökmozgó, mindenre kíváncsi kicsik mellett egyáltalán nem könnyű feladat. Néhány dolog, amire mindenképpen érdemes ügyelni:
- A gyufa, hiába van szép kis doboza, nem gyerekjáték.
- Minden gyúlékony anyagot (alkohol, benzin, olaj, stb) elzárva kell tartani.
- Ne veszítsük szem elől a gyerekeket, ha nyílt láng közelében vannak! A szülinapi torta gyertyalángja különösen nagy kísértés!
- Kemence, kályha, forró sütőajtó, a kandalló üveglapja mind megégetheti a matató kezeket. Nagyon figyeljünk rá, hogy a fa- vagy széntüzeléses kályhában, sütőben a gyerekek ne férhessenek a tűz, parázs közelébe! Az egyes párologtatókból kijövő forró gőz is égési sebeket okozhat. A kerámialapos tűzhely lapja főzés után még sokáig forró marad, figyeljünk, hogy ne nyúlkáljanak fel.
- Mindig figyeljünk a kiloccsanó forró folyadékokra, fazékból felcsapó gőzre. A nyeles lábasokat különösen könnyen magukra ránthatják a kapaszkodót kereső kicsik. A kifröccsenő forró olaj igen súlyos sebeket okoz.
- A fürdőkád, fürdővíz is veszélyes lehet. Ha lehetőség van rá, állítsuk a csapból jövő meleg vizet 55 ºC-ra. Ha megeresztettük a kicsik fürdővizét, mindig a hidegvizes csapot zárjuk el utoljára (így az esetleg még csöpögő víz nem olyan forró), és mindig ellenőrizzük a víz hőmérsékletét, mielőtt a kicsiket beletesszük.
- Szereljünk fel a lakásban füstjelző berendezést!

Mit tegyünk, ha mégis megégette magát?
Amint lehet, azonnal tegyük hideg folyó víz alá az égett testrészt (de ne az egész sérültet!), és hagyjuk is ott hosszan, legalább 10-15 percig! Ha a hideg kellemetlenné válik, vegyük ki rövid időre, de hamarosan folytassuk a hűtést! A hűtés hatékony fájdalomcsillapító is! Ha nincs a közelben tiszta, hideg folyóvíz, hidegvizes tiszta ruhával hűtsük a sérült testrészt. Semmiképpen se kenjünk rá vajat vagy egyéb zsíros kenőcsöt elsősegélyként! Ne nyissuk meg a hólyagokat, bízzuk ezt orvosra, aki steril körülmények között tudja megtenni! Kiterjedt vagy másodfokúnál súlyosabb égést mindenképpen mutassunk meg orvosnak!
A fájdalomcsillapítás nagyon fontos, az elsősegély része! Ha fájdalma van a gyermeknek, nyugodtan adjunk neki fájdalomcsillapítót, pl. ibuprofent (az adagolás a csomagoláson mindig fel van tüntetve, 10-15 mg/testsúlykg adható). Az égési sebek igen könnyen felülfertőződnek, igyekezzünk ezt megelőzni! Az első fokú égéseket hagyjuk szabadon szellőzni, a mélyebb égéseket borítsuk antibiotikumos kenőccsel átitatott steril gézzel. A kötést rendszeresen cserélni kell.
A sebet begyógyulta után óvni kell a területet a napsütéstől, az ép bőrön fényvédő krémet kell rendszeresen használni még egy évig, mert maradandó barna foltok alakulhatnak ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése