január 28, 2010

A szoptatás és a gyógyszerek

Kilenc hónap terhesség, meg egy év szoptatás (vagy amennyi) - másfél év alatt biztosan leszünk betegek. Fájni fog a fejünk, megfázunk, kiújul az allergiánk, ha szerencsénk van, kétszer is, egyéb bajok jöhetnek - de akkor most mi van? Szenvedni kell? Hirtelen levette rólunk óvó kezeit a tablettákat amúgy számolatlanul szóró gyógyszeripar?


Ha elolvassuk a betegtájékoztatókat, úgy tűnhet, igen. Szerencsére a betegtájékoztatókban több az önvédelem, mint az igazság. Terhesen, szoptatás alatt is lehet bizonyos gyógyszereket szedni, ha szükség van rá. Az alábbiakban áttekintjük a szoptatás alatti biztonságos gyógyszerszedés alapelveit a New England Journal of Medicine cikke alapján (N Engl J Med 2000; 343(18) 1348). Dr. Shinya Ito a Motherisk Program munkatársaival együttműködve állította össze a forrásul használt állásfoglalást. A Motherisk Programot a torontoi The Hospital for Sick Children működteti, filozófiájuk, hogy a gyerekek egészsége az anyaméhben kezdődik, ezért gyermekgyógyász szemlélettel igyekeznek sok hasznos és hiteles információt a kismamák rendelkezésére bocsájtani.

Mi alapján döntötték el, hogy egy szer biztonságos-e szoptatás alatt?
Megmérték, az adott szerből mennyi kerül át az anyatejbe, és mérlegelték, ilyen koncentráció mellett mekkora az esélye, hogy a babában nem kívánt hatást fejt ki. Az, hogy az adott szerből mennyi kerül át az anyatejbe, és mennyi idő alatt, minden hatóanyagnál más és más. Ha ezt a hányadost ismerjük, ki lehet számítani, mennyi hatóanyag kerül be a babába (pl. ha napi 150 ml/testsúlykg tejet iszik), és ezt össze lehet hasonlítani a terápia során normálisan használt gyógyszeradagokkal. Az is ismert, hogy az adott hatóanyagot mennyi idő alatt üríti ki a baba szervezete. Ezek ismeretében megbecsülhető a biztonságos tartomány, azaz a mama által beszedett  azon gyógyszermennyiség, ami a kicsiben nem okoz semmi bajt.

Melyek konkrétan azok a szerek, amelyek nem ajánlottak szoptatás alatt?

Gyógyszercsoport                               Hatóanyag
Fájdalomcsillapítók                             meperidine, oxycodone
Ízületi gyulladás elleni szerek             aranysók, methotrexate, aszpirin (nagy    dózis)
Véralvadásgátlók                                 phenindione
Antidepresszánsok, lítium                   fluoxetine, doxepine, lítium
Epilepszia ellenes szerek                     phenobarbital, ethosuximide, primidone
Antibiotikumok                                   chloramphenicol, tetracycline
Rák ellenes szerek                               minden (pl. cyclophosphamide, doxorubicine)
Szorongásoldók                                   diazepam, alprazolam
Szívgyógyszerek,                                acebutolol, amiodarone, atenolol, nadolol,
vérnyomáscsökkentők                         sotalol
Endokrin szerek, hormonok                ösztrogének, bromocriptine
Immunszuppresszánsok                      cyclosporine, azathioprine
Légúti szerek                                       theophylline
Radioaktív szerek                                minden
Kábítószerek                                        minden
Nem gyógyászati hatóanyagok           alkohol, koffein, nikotin
Egyéb                                                  jódszármazékok, ergotamine, ergonovine

Ezen szerek alkalmazása mellett volt rá eset, hogy a babában mellékhatás jelentkezett. A mellékhatások között voltak enyhék (pl. hasfájás, nyűgösség), de bizonyos szereknél egészen komolyak is (pl. epilepszia-szerű görcsök). Ha a szoptatás időszaka alatt ezen ilyen gyógyszerekre van szükség, a kezelőorvossal meg kell beszélni, nem lehet-e valamilyen más hatóanyaggal kiváltani, vagy ha muszáj ezek közül választani, mennyi ideig kell a szert szedni, mikor ürül ki, mikor lehet a szoptatást újrakezdeni? Amíg nem lehet szoptatni, a tejtermelést fejéssel addig is fent lehet tartani, de ezt a tejet ki kell önteni.

Milyen gyógyszerek alkalmazhatók biztonságosan szoptatás alatt?
Természetesen ezeket a szereket előírás szerint kell szedni, túladagolni nem szabad.
- Fájdalomcsillapítók: paracetamol, ibuprofen, flurbiprofen, ketorolac, meferaminsav, sumatriptane, morfin. Sumatriptane alkalmazható migrénben, erős fájdalom csillapítható morfinnal. A paracetamol és ibuprofen elenyeesző hányada jelenik meg az anyatejben, a legsúlyosabb mellékhatás, amiről beszámoltak, néhány kiütés volt.
- Véralvadásgátlók: warfarin, acenocoumarol, heparin (normál- és kis molekulasúlyú). Warfarint szedő anyák csecsemőiben a warfarin kimutathatatlan volt, és normális alvadási időket mértek.
- Antidepresszánsok: sertraline, triciklusos antidepresszánsok. Más szereket, pl. fluoxetine, fokoztt óvatosság mellett lehet adni.
- Epilepszia ellenes szerek: carbamazepine, phenytoine, valproát. A szoptatott csecsemőbe a terápiás dózis kevesebb, mint 10%-a jut át.
- Antihisztaminok, allergia ellenes szerek: loratadine. A szoptatott csecsemőben a terápiás loratadine dózis kevesebb, mint 0,5%-a jelenik meg. Más antihisztaminok is lehetnek biztonságosak, de hiányosak a rendelkezésre álló adatok.
- Antibiotikumok: penicillinszármazékok, cefalosporinok, aminoglikozidok, makrolidek. Kerülni kell  chloramphenicol és a tetraciklin alkalamzását.
- Béta-blokkolók: labetalol, propranolol. A vérnyomáscsökkentők közül az ACE-inhibitorokat és a kalcium csatorna blokkolókat szintén biztonságosnak tartják.
- Endokrin szerek: propiltiouracil, inzulin, L-thyroxine. A szoptatott csecsemőben a terápiás propiltiouracil dózis kevesebb, mint 1%-a jelenik meg, a pajzsmirigyfunkció teljesen ép.
- Glukokortikoidok: predizolon és prednizon. A szoptatott csecsemőben a terápiás prednizolon dózis kevesebb, mint 0,1%-a jelenik meg.

Szenvedni tehát nem kell, mindennapi bajainkra vannak alkalmas és biztonságos gyógyszerek szoptatás alatt is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése