január 27, 2010

Anya! Fáj!

Kevés ennél szívbemarkolóbb mondat van, mégis elkerülhetetlen, hogy időnként itt vagy ott fájjon. Sőt, fáj az már hamarabb is, minthogy a kicsik meg tudnák mutatni, el tudnák mondani.

Mikor csillapítsuk a fájdalmat?
Mindig. Mindig, ha tudunk róla. A legkisebbek is éreznek fájdalmat, de az újszülöttek sokszor még nem tudják jól láthatóan kifejezni, legfeljebb vérnyomásemelkedéssel, pulzusgyorsulással. Gondoljunk rá, hogy az oltás nekik is fáj! A fájdalomcsillapító adását elkezdhetjük az oltás előtt fél órával (ha időre megyünk az orvoshoz), és folytathatjuk folyamatosan az azt követő 48-72 órában.



Mire figyeljünk?
A fájdalom lehet valami teljesen normális dolog velejárója, pl. fogzás, apróbb balesetek, lehet enyhe betegség tünete, pl. torokfájás, de komoly baj jele is. Mindig igyekezzünk meggyőződni róla, nincs-e valami komoly, szokatlan oka a fájdalomnak!
Forduljunk orvoshoz, ha a fájdalom lázzal is jár, szokatlanul súlyos, nem tudjuk megmagyarázni, a végtagfájdalomhoz sántítás társul, ijesztő tünet társul hozzá, a fájdalmas terület duzzadt, piros, vagy a fájdalom erősödik. A komoly betegségekhez társuló fájdalommal, okaival és ellátásával egy külön posztban foglalkozunk.

Hogyan csillapítsuk a fájdalmat?
A hatékony fájdalomcsillapításnak két alapelve van: a folyamatosság és a fokozatosság. Folyamatosság alatt azt értjük, hogy a fájdalomcsillapítást mindaddig fenn kell tartani, amíg feltételezhető, hogy a fájdalom fennáll. Folyamatosan adagolva a fájdalomcsillapítók hatásosabbak, mintha mindig megvárjuk, hogy elmúljon a hatásuk, és újra adjuk. Fokozatosság alatt azt értjük, hogy mindig az enyhébb módszerekkel, gyógyszerekkel kell kezdeni, és ha nem elég, kiegészíteni egy erősebbel.
1. A figyelem elterelése, vígasztalás, megnyugtatás. Kisebb, átmeneti fájdalmakra, fájdalmas beavatkozások alatt (vérvétel, szálka kiszedése, stb) meglepően hatékony tud lenni. A figyelem elterelésére bármi jó lehet - kép, éneklés, mese, játék. Az egész kicsiknek a szoptatás is fájdalomcsillapító hatású.
2. Fizikai fájdalomcsillapítás, hideg, meleg, borogatás. A hideg nagyon hatékonyan csillapít bizonyos fajta fájdalmakat, pl. égést, vagy ha beütötte. Figyeljünk rá, hogy ne legyen túl hideg, ne hűtsük túl, a túl hideg is fájdalmas!  Ha sebes is a fájdalmas rész, vigyázzunk, hogy a seb tiszta maradjon! Más típusú fájdalmakra, mint a hasfájás, fülfájás, arcüregfájdalom, a meleg esik jól. Lehet ez melegített  só (megint vigyázzunk, ne legyen túl forró!), vagy egy egyszerű hasra szorított kispárna.
3. Gyógyszeres fájdalomcsillapítás a házi patikából. 
Gélek, kenőcsök, szopogatótabletták. Recept nélkül kapható az 5%-os lidocain tartalmú kenőcs, ami kisebb horzsolások, égések fájdalomcsillapítására alkalmas, elzsibbasztja a bekent területet. 24 óra alatt maximum 3-szor szabad vékonyan bekenni a fájdalmas részt. Nyaktól felfelé ha lehet, inkább ne használjuk, zsibbasztó hatása miatt könnyen elharapja a száját a gyermek, szájüregbe-garatba jutva nyelési zavarokat is okozhat. Szintén recept nélkül kaphatóak benzocaine tartalmú szopogatótabletták. A torokfájást hatékonyan enyhítik, de ezek is növelik a félrenyelés kockázatát, hatéves kor alatt nem alkalmazható. Fogzási fájdalmakra, szintén recept nélkül kapható lidocain tartalmú gél. Három hónapos kor alatt nem használható (általában a foguk se jön olyankor még, mondjuk), naponta maximum háromszor szabad kis mennyiséggel a fájdalmas ínyt (duzzadt, piros) bekenni. Ha hagyják :) Ez is növeli a félrenyelés kockázatát, figyeljünk rá fokozottan. Epilepsziásoknak, szívritmuszavarban szenvedőknek ezek a készítmények nem ajánlottak, csak orvosi felügyelet mellett!
Láz- és fájdalomcsillapítók. (Más néven non-szteroid gyulladásgátók, NSAID-ok). A házi patikában használható fájdalomcsillapítók egyben lázcsillapítók is. Sokféle kiszerelésben, ízesítésben kaphatók. A paracetamol dózisa 10-15 mg/testsúlykg, 4-6 óránként ismételhető, naponta maximum négyszer szabad adni. A paracetamolnál erősebb fájdalomcsillapító hatású az ibuprofen, dózisa 5-10 mg/testsúlykg, 8 óránként ismételhető. Makacs, erős fájdalom esetén  (pl. sérülés után) alkalmazható a kettő kombinációja, az alábbi módon: paracetamol 6 óránként, és ha még emellett "áttöréses" fájdalom jelentkezik, alkalomszerűen ibuprofen, maximum háromszor (minimum 8 óra közökkel). Ha így sem elég, kérjük orvos tanácsát a fájdalomcsillapításhoz! Hasfájás csillapítására ezek a szerek nem alkalmasak, sőt, fokozhatják azt.
A fájdalomcsillapítók adagolásánál a következőkre figyeljünk:
- Még véletlenül se próbáljunk azonos hatóanyagú, különböző nevű készítményeket együtt használni, túladagolást okozhat! Mindig olvassuk el a hatóanyag nevét!
- Ha fájdalomcsillapítót adunk, adjuk az életkornak vagy testsúlynak megfelelő teljes dózist. A csomagoláson általában mindkettő szerepel, adjuk azt, amelyik több (ha tudjuk a gyermek pontos súlyát). Téves az a logika, hogy töredék adag, aluldozírozott fájdalomcsillapítóval spórolunk a mellékhatásokon - a mellékhatásokon nem spórolunk semmit, viszont a fájdalomcsillapító hatása sokkal kisebb, mintha a teljes adagot adnánk. Töredék dózisok adogatása mellett a végén tovább és több gyógyszert fogunk beadni, mintha eleve rendesen adnánk, nem érdemes.
- Ha először kap a gyermek valamilyen gyógyszert, mindig figyeljünk az allergiás tünetekre! A gyógyszerallergiák is kiderülnek valamikor, valamikor mindig volt egy első alkalom! Ha allergiás tüneteket észlelünk, keressünk orvosi segítséget! (Külön poszt lesz majd az allergiák akut ellátásáról.) És természetesen ne adjunk többet olyan gyógyszert, amiről tudjuk, hogy allergiás rá.
4. Gyógyszeres fájdalomcsillapítás az orvos utasítása szerint, receptköteles készítményekkel. Az erősebb fájdalmak csillapítására is van természetesen sok lehetőség, ehhez szakember tanácsát kell kérni. Az erősebb fájdalom kiváltó oka is általában van olyan komoly, hogy orvoshoz kelljen fordulni amúgy is. Ha az orvosnál vagyunk, kérdezzünk rá külön a fájdalomcsillapításra, ha kell, kérjünk gyógyszert! A receptköteles, gyermekeknek is adható fájdalomcsillapítók közül a Cataflam cseppeket említeném meg, aminek esetleg helye lehet a házi patikában, fülfájásra hajlamos gyerekeknél. A Cataflam igen hatékony fájdalomcsillapító, csont eredetű fájdalmakra, rándulásra, műtétek után is hatásos szer, de lázcsillapítónak alkalmatlan. Betegségek egész hosszú sora kizárja az alkalmazhatóságát, sok mellékhatása van, ezért receptköteles gyógyszer. A fülfájás igen kínzó lehet, Cataflam cseppeket adhatunk addig is, amíg elérünk az orvoshoz, de egyéves kor alatt nem adható. Adagja 1 csepp/testsúlykg, naponta maximum 3-szor.

Az egyes szerveket, testrészeket érintő fájdalmakkal, illetve a fájdalomcsillapítás komolyabb módjaival külön fogunk foglalkozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése