január 22, 2010

A szoptatásról - Az American Academy of Pediatrics állásfoglalása alapján

(Az eredeti, teljes állásfoglalás a következő hivatkozáson érhető el: Pediatrics Vol. 115 No. 2 February 2005; Breastfeeding and the Use of Human Milk.)

Amire szükség van
Jó a babának
Az anyatej összetétele különbözik minden más tejtől vagy pótszertől, ezért az anyatej egyedülálló módon a legalkalmasabb a kisbabák táplálására. Ráadásul az anyatejjel táplált koraszülöttek védettebbek a fertőzésekkel szemben és jobban fejlődnek, mint a tápszerrel táplált társaik. A koraszülöttek és érett újszülöttek körében folytatott vizsgálatok az alábbi eredményeket hozták.



Fertőzések
Erre irányuló vizsgálatokat folytattak fejlett és fejlődő országokban egyaránt, beleértve a fejlett országok középosztálybeli családjait is. Szilárdan bizonyítottnak találták, hogy az anyatej csökkenti számos fertőző betegség gyakoriságát és/vagy súlyosságát koraszülöttekben. Ezek a betegségek: bakteriális meningitis, bacteraemia, hasmenés, légúti betegségek, nekrotizáló enterocolitis, középfülgyulladás, húgyúti fertőzések, késői szepszis. Az Egyesült Államokban az újszülöttkori halálozást 21%-kal csökkentette az anyatejes táplálás.

Más betegségek
Egyes vizsgálatok szerint anyatejjel táplált újszülöttek között a későbbiekben sok más betegség előfordulása is ritkább, ilyenek: bölcsőhalál, 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, limfóma, leukémia, Hodgikn kór, elhízás, magas koleszterinszint, asztma. Ezen a területen további vizsgálatokra van szükség.

Agyi fejlődés
A szoptatott babák a későbbiekben jobban teljesítenek egyes intelligenciateszteken. A szoptatás fájdalmas beavatkozások alatt, pl. vérvétel közben, fájdalomcsillapító hatású.

Jó a mamának
A szoptatás csökkenti a szülés utáni vérzés erősségét, és a méh hamarabb nyeri vissza eredeti méretét. A szoptatás részben fogamzásgátló hatású, az elmaradó menstruációs vérveszteség segíti a szülésből való felépülést. A szoptató anyák hamarabb nyerik vissza terhesség előtti súlyukat, ritkább közöttük a mell- és petefészekrák, és idős korukban valószínűleg ritkább körükben a combnyaktörés és a csontritkulás.

Amikor nem szabad szoptatni
Ugyan a szoptatás a legjobb a babának, mégis vannak helyzetek, amikor nem szabad szoptatni. Ilyen, ha a baba galaktozémiás (klasszikus forma, galaktóz 1-foszfát uridiltranszferáz hiány), ha az anyának kezeletlen aktív tbc-je van, ha az anyának HTLV I vagy II típusú vírusfertőzése van, ha az anya terápiás vagy diagnosztikus céllal radioaktív izotópot kapott (ameddig a radioaktivitás a tejben megjelenik), ha az anya kemoterápiás kezelést vagy más tejben kiválasztódó gyógyszert kap (ameddig a tejben megjelenik, viszonylag kevés ilyen szer van), ha az anya kábítószerfogyasztó, és ha az anyának aktív herpesze van a mellén (a másik mellből addig lehet szoptatni). Az Egyesült Államokban a HIV fertőzött anyáknak nem ajánlják a szoptatást, de a fejlődő országokban, ahol nagyobb a fertőző betegségek kockázata, és gyakori az alultápláltság és az ezek okozta csecsemőhalál, a HIV fertőzött anyáknak is ajánlottabb a szoptatás, mint a tápszer, kisebb a veszélye, hogy a babák elkapják a HIV fertőzést, minthogy a tápszer mellett alultápláltak lesznek, vagy súlyos fertőzést kapnak el.

Betegségek, melyek mellett igenis lehet szoptatni
Gondos vizsgálatokban úgy találták, az alábbi betegségek/állapotok mellett is biztonságos ees ajánlható a szoptatás. Hepatitis B és C fertőzés, anyai lázas betegség (kivéve, ha olyan oka van, ami az előző bekezdésben szerepelt), ha alacsony koncentrációban érte az anyát valamilyen vegyszer, ha az anya CMV (cyteomegalovirus) hordozó. A CMV hordozó anyák nagyon kis súlyú (<1500>
Dohányzó kismamák szoptathatnak, de ne dohányozzanak a lakásban, és próbáljanak meg leszokni, amint tudnak.
Alkoholt fogyasztani a szoptatás alatt nem szabad, mert az alkohol koncentráltan jelenik meg a tejben, és csökkenti a tejelválasztást. Kis alkoholtartalmú itallal lehet koccintani ünnepekkor, de az ital elfogyasztása után 2 órán belül nem szabad szoptatni.
A születés után besárguló és magas bilirubinszintű babákat lehet és kell is szoptatni. Ritkán, súlyos esetben szükség lehet a szoptatás átmeneti felfüggesztésére.

Az egészéges, érett babák szoptatása
1. Minden olyan esetben, nincs a szoptatást kizáró valamilyen konkrét ok, a szoptatás az ajánlott táplálási módszer. A gyermekorvosoknak, védőnőknek meg kell ismertetniük a szülőkkel a szoptatás előnyeit és technikáját, amennyire csak lehet.
Ha a közvetlen szoptatás nem lehetséges, meg kell próbálni lefejt anyatejet biztosítani. Ha a szoptatás akadálya csak átmeneti, az akadály elhárultáig javasolt a tejet lefejni, hogy a tejtermelés fennmaradjon.
2. A szülés utáni órák-napok nagyon fontosak a jó szoptatási gyakorlat kialakulásához, ezt a kórházi rutinnak lehetőség szerint figyelembe kell vennie.
Fontos a szülők oktatása a terhesség alatt és a szülés után is. Az apa bevonása, támogatása nagy segítséget jelent a szoptató anyának.
3. Az egészéges újszülötteket születés után közvetlenül az anyának kell adni, úgy, hogy a csupasz bőrük érintkezzen, és maradjanak is így az első órában. A legjobb, ha megtörlik a babát, ellenőrzik az életfunkciókat (Apgar-érték), és a további vizsgálatot már úgy végzik el, hogy a baba közben a mamán van. A súlymérés, fürdés, vérvétel, szemcsepp ráér akkor, ha az első étkezéssel már végzett. Ha az anya nyugtatót kapott, az újszülöttnek segítségre lehet szüksége a mellbimbó megtalálásához. Hacsak valamilyen vészhelyzet elzjo nem áll, a legjobb, ha a baba és a mama együtt maradnak, amíg a mama fel nem épül.
4. Az anyatej mellé nem kell kiegészítés (víz, cukoroldat, tápszer, más folyadék), hacsak az orvos másképpen nem rendeli valamilyen betegség miatt. A kiegészítő folyadékok hátrányosan befolyásolják a szoptatást.
5. A cumi beveztésével a legjobb megvárni, amíg a szoptatás már jól megy.
- Egyes babáknál rontja a cumizás a jó szoptatási rutin kialakulását, mások viszont azért cumiznak nagyon szívesen, mert a szoptatással valami baj van, ilyenkor közbe kell avatkozni.
- A koraszülötteknél vagy más speciealis igényű babáknál a cumizás jót tesz a szopási reflex kialakulásának és erősíti a szükséges izmokat, rájuk ez az ajánlás nem vonatkozik.
6. Az első hetekben a legjobb, ha napi 8-12 alkalommal szoptatnak az anyák, és megkínálják a babát az éhség első jeleire. Az éhség korai jelei:
- Fokozott éberség
- Fokozott fizikai aktivitás
- Cuppogás
- A fej jellegzetes keresőmozgásai
A sírás az éhségnek már késői jele! A szoptatás korai időszakában előnyös, ha a baba és a mama folyamatosan egy szobában vannak, éjjel-nappal. Minden etetésnél mindkét mellből meg kell kínálni a babát, és hagyni kell a mellen, ameddig csak szeretne. Váltogatni kell, hogy melyik mellel kezdik az etetést, hogy mindkét mell egyformán stimulálva legyen és egyformán kiürüljön. Az első hetekben, ha a baba nem is kéri, legfeljebb négy óránként fel kell kelteni, és meg kell kínálni.
Ha már kialakult egy jó szoptatási rutin, elegendő nagyjából napi 8 szoptatás, de a baba igényelhet gyakoribb etetéseket, amikor a növekedése hirtelen meglódul, és több tejre van szüksége.
7. Az első napokban jó, ha szoptatásban jártas szakember (nővér, védőnő) naponta kétszer ellenőrzi, hogy a szoptatási pozíció jó-e, a baba elég erősen tud-e szívni, megfelelően jut-e be a tej.
- Segíthet a szoptateas megítélésében, ha az anya naplót vezet arról, mikor, milyen hosszan szoptatott, és jelzi benne a pelushasználatot is (széklet és vizelet). Ha valami gond van, orvosi segítséget kell kérni.
8. Minden anyatejjel táplált újszülöttet látnia kell orvosnak vagy védőnőnek 3-5 napos korában. Ekkor meg kell mérni a babát, meg kell vizsgálni, rá kell kérdezni az anya esetleges szoptatással kapcsolatos problémáira (tejbelövellés, fájdalom), a pelushasználatra (napi 3-5 vizeletre és 3-4 székeltre lehet számítani 3-5 napos korban, 4-6 vizeletre ees 3-6 székletre 5-7 napos korban), és meg kell nézni, hogyan történik a szoptatás. Ha a baba a súlya több, mint a születési súly 7%-ával csökken, valószínű, hogy valamilyen szoptatási probléma van.
9. Az anyatejes babákat 2-3 hetes korban újra meg kell mérni és vizsgálni, hogy megnyugtatóan követni lehessen a súlygyarapodást, és meg lehessen beszélni az esetleges problémákat.
10. A kizárólagos anyatejes táplálás önmagában elegendő az első 6 hónapban, és folyamatos védelmet biztosít a légúti fertőzések és a hasmenés ellen. A szoptatást legalább egyéves korig folytatni kell, és azon túl is, ameddig a babánal és a mamának kényelmes.
- Vasban gazdag kiegészítő bébiételekkel kell a táplálást kiegészíteni, nagyjából 6 hónapos kortól. A koraszülötteknek, a kis súlyú újszülötteknek, a vérképzőszervi betegségben szenvedőknek már 6 hónapos kor előtt szükségük lehet vaspótlásra. Vasat lehet adni kizárólagos szoptatás mellett is.
- Egyes babák igényelhetik a hozzátáplálás bevezetését akár már 4 hónapos korban, másoknál lehet, hogy várni kell 8 hónapos korig.
- A 6 hónapos kor előtt bevezett hozzátáplálással általában nem lehet több kalóriát bevinni, nem nőnek gyorsabban, és csak annyival is kevesebb anyatejet fogyaszt a baba, és annyival is kevésbé védett a fertőzésektől.
- Hat hónapos kor előtt nincs szükség vízre vagy gyümölcslére az anyatej mellett, csak fertőzés- és allergénforrás.
- A hosszabb szoptatás előnyös mind a baba, mind a mama egészségére.
- A szoptatásnak nincs felső határa, nincs arra bizonyíték, hogy bármiféle kárt okozna, ha hároméves korukig vagy azon túl is szoptatják a gyerekeket.
- A 12 hónapos koruk előtt elválasztott babáknak nem szabad tehéntejet adni, vassal dúsított tápszert kell kapniuk.
11. Minden anyatejes csecsemőnek kell egy K-vitamin injekciót kapnia (1.0 mg) az első etetés után, az első hat órában.
- A szájon át adott K vitamin nem ajánlott, nem tölti fel olyan jól a raktárakat, mint az injekció, hacsak nem ismétlik a K vitamin adását 4 hónapos korig rendszeresen.
12. Minden anyatejes csecsemőnek napi 200 egység (IU) D vitamint kell kapnia az első két hónapban, vagy tovább, amíg a napi tápszer vagy tejfogyasztás eléri az 500 ml-t.
- Az anyatejben kevés D vitamin van, nem elég az angolkór megelőzéséhez. A D vitamin előállításához napsütés kell, de a piciket nem tanácsos napoztatni, könnyen leégnek, a fényvédő krémek csökkentik a D vitamin termelődését.
13. Fluoridot nem szabad adni az első hat hónapban.
- Hat hónapos és hároméves kor között egyes területeken szükség lehet fluorid kiegészítésre, ha az ivóvízben kevés van (<0.3>
14. Megkönnyíti a szoptatást, ha a baba és a mama egymás közelében alszanak.
15. Ha akár a babának, akár a mamának kórházban kell lennie, meg kell próbálni fenntartani a szoptatást, akár közvetlenül, akár lefejt tejjel.

A magas rizikójú, beteg babák szoptatása
A koraszülött vagy egyéb okból beteg babáknak is az anyatej az elsősorban ajánlott, akár közvetlenül, akár a lefejt tej. Amint lehetseeges, lehetővé kell tenni a közvetlen anya-gyerek bőrkontantust és a közvetlen szoptatást. A nagyon alacsony súlyú újszülötteknek szükségük lehet az anyatej dúsítására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése