január 21, 2010

Addison kór

Az Addison kór ritka betegség, ami azért alakul ki, mert a mellékvesekéreg nem működik jól. Két mellékvesénk van, egy-egy apró szervecske a vesék csúcsán. A mellékvesék külső rétege, azaz a mellékvesekéreg háromféle fontos hormont állít elő: 1) a glukokortikoidok, mint a kortizol segítenek, hogy a vércukor és a vérnyomás normális legyen, és részt vesznek a test stresszre adott egészséges válaszreakciójában, 2) a mineralokortikoidok, mint az aldoszteron, szabályozzák a vérnyomást és a vérben lévő sók (nátrium és kálium) mennyiségét. A glukokortikoidok és a mineralokortikoidok létfontosságú hormonok. A mellékvesekéreg előállít 3) nemi hormonokat is, azaz androgéneket, ezek a testszőrzet kifejlődését szabályozzák. Addison kórban a mellékvese középső része, a mellékvesevelő, ami az adrenalint állítja elő, épségben működik tovább.


A mellékvesék károsodását Addison kórban leggyakrabban autoimmun gyulladás okozza. Ismeretlen okból a test olyan antitesteket kezd előEallítani, melyek megtámadják és elpusztítják a mellekvesekérget. Régen a TBC volt az Addison kór leggyakoribb oka. Az Addison kór általában nem öröklődik, de más autoimmun betegségek gyakran frdulnak elő a családban.

Hogyan néz ki az Addison kór?
A tüneteket a hiányzó hormonhatások alakítják ki:
- sóéhség
- fáradékonyság
- étvágytalanság
- gyengeség
- fogyás
- szédülés
- hányás
- könnyen lebarnuló bőr a napsütésnek kitett területeken
- megsötétedő bőrszín a napsütésnek ki nem tett területeken is, mint a könyökhajlat, tenyérredők

A tünetek lassan és fokozatosan alakulnak ki, és mivel elég általánosak, gyakran sok időbe tellik, mire sikerül a diagnózist felállítani. Sokszor csak akkor ismerik fel, amikor valamilyen stressz, például vírusfertőzés hatására a gyermek aránytalanul beteg lesz. Ezt nevezik Addison krízisnek, vagy akut mellékveseelégtelenségnek. Ez egy súlyos, életveszélyes állapot súlyos hányással, hasmenéssel, kiszáradással, alacsony vérnyomással és eszméletvesztéssel.

Mi a teendő?
A mellékvesekéreg hormonokat, melyeket a beteg mellékvese nem termel, pótolni kell, egész életében. A hormonpótlás tablettákkal megoldható, melyeket minden nap be kell venni. Az, hogy "szteroidokat" kell szedni, lehet, hogy van, akinek ijesztően hangzik, de itt kis adagokról van szó, csak annyiról, amit egyébként a szervezet maga állítana elő. Mivel minden ember kicsit más, előfordulhat, hogy az adagon állítani kell, személyre kell igazítani. Stressz esetén, például sebészi beavatkozáskor vagy komolyabb betegségben, meg kell emelni a gyógyszeradagot két- vagy háromszorosra. Ezek létfontosságú hormonok, úgyhogy ha szájon át nem tudja bevenni (pl. erős hányás miatt), injekcióban kell beadni. Tanácsos, hogy a gyermek környezetében a rokonok, tanárok tudjanak a betegségéről, és tudják, mi a teendő vészhelyzet esetén. A rendszeres orvosi követés során figyelni kell más autoimmun betegség esetleges jeleire is. Jól beállított gyógyszerek mellett teljes életet lehet élni Addison kór mellett.

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm ezt a bejegyzést! Hiánypótló az interneten. Nagyon jól összeszedett és lényegretörő. Szívesen olvasnék, több "ritka" betegségről.
    Üdv, Réka

    VálaszTörlés
  2. Én köszönöm! :) Tervben van még sokminden :) Ritka betegségekről, betegek tollából itt olvashatsz: ritkak.blogspot.com és rirosz.hu .Sorstársakat, betegszervezeteket is itt lehet megtalálni, nagyon hasznos kezdeményezések!

    VálaszTörlés
  3. Köszi az oldalakt. Meg is néztem és el is mentettem. Sohasem lehet tudni. Legalább, én is tudom hova irányítani a betegeket.:)

    VálaszTörlés