február 15, 2010

Ó, Miszter Alkohol... - Alkohol okozta betegségek, Konzílium 2.0

Azért ebbe is be tudsz szerintem csatlakozni... - bíztatott Tamás nagyon aranyosan. Sajnos nagyon is be. Ugyan a kocsmák jellemzően nem gyerekekkel vannak tele, sőt, elvileg mintha törvény is védené a gyerekeket, hogy tilos kiskorúnak alkoholt eladni (elvileg), a gyerekeink - velünk élnek, ugyanabban a világban, mint mi. És ha a mi világunknak része az alkohol, akkor része bizony az övéknek is. Nagyon is. (Kép forrás.)
Tekintsük át életkor szerinti bontásban, hogyan érinti a gyerekek életét és egészségét az alkohol!

Születés előtt - Az alkoholos magzat szindróma (fetal alcoholsyndrome, FAS) és az alkoholos magzat spektrum betegség (fetal alcohol spectrum disorder, FASD)
A terhesség alatt fogyasztott alkohol könnyedén átjut a placentán, és károsíthatja a magzatot. A károsodás mértéke sokféle lehet, sok szervet érinthet, az összes alkohol okozta károsodás az alkoholos magzat spektrum betegség fogalmába (fetal alcohol spectrum disorder, FASD) tartozik, ezek egyike az alkoholos magzat szindróma (fetal alcohol syndrome, FAS). A téma az utóbbi években intenzív kutatás tárgya, pontosították a diagnosztikus kritériumokat, ami a pontosabb statisztikák elkészítését teszi lehetővé, és átfogó megelőzési és kezelési terveket dolgoznak ki világszerte. Óriási szükség van erre, ugyanis a nyugati világban a szellemi visszamaradottság leggyakoribb oka az alkohol okozta magzati károsodás.

Mi a magzati alkohol szindróma (FAS)?
Több kritériumrendszert ill. pontrendszert is kidolgoztak a közelmúltban, de a magztai alkohol szindróma (FAS) diagnózisának alappillére, hogy az alábbi 4 kritérium mindegyike meglegyen:
  1. alacsony növés, kis testsúly (általában már születéskor megmutatkozik, de a diagnózishoz bármely életkorban elég bizonyítani)
  2. jellegzetes arcberendezés (a következő 3 tulajdonságnak jelen kell lenni: 1. vékony felső ajak, 2. a felső ajak és az orr közötti függőleges redő (philtrum) elsimult 3. kis szemrés)
  3. valamilyen központi idegrendszeri károsodás (l. lejjebb)
  4. terhesség alatti alkoholfogyasztás a kórtörténetben
Hogyan alakul ki?
Az alkohol könnyedén átjut a méhlepényen, és a fejlődő szövetek különösen érzékenyek rá. Gátolja a fejlődő idegsejtek szaporodását, megfelelő helyre történő vándorlását és érését. A legérzékenyebb időszak a terhesség első három hónapja. Az arcon megjelenő jelek súlyossága jól jelzi az idegrendszeri sérülés súlyosságát. Ez azért van így, mert az első terhességi hónap végén az embrió feji végén van egy sejtcsomócska, aminek egy részéből később az agy, más részéből viszont az arc középső része alakul ki, így ha ez a csomócska (ami különösen érzékeny az alkoholra) sérül, az agy is és az arc középső részének képletei is sérülnek.

Milyen idegrendszeri  károsodások jellemzőek?
Az idegrendszeri károsodások a FAS vezető tünetei. A károsodás lehet szerkezetileg is kimutatható, lehet, hogy neurológiai jellegű tünetekben mutatkozik meg, és lehet, hogy valamilyen funkciókiesés képében látjuk.
Szerkezeti károsodás: kis agytérfogat (és kis fej), egyes agyterületek fejletlensége vagy hiánya (corpus callosum agenesia, cerebellaris hypoplasia, egyéb középagyi vagy agytörzsi képletek)
Neurológiai rendellenességek: epilepszia és egyéb görcsök, mozgáskoordináció ügyetlensége, idegi eredetű halláscsökkenés.
Funkciókiesés: tanulási nehézség, rossz memória, figyelemhiány,  hiperaktivitás, az indulatait nehezen tudja kontrollálni, rossz nyelvi képességek (mind beszédértés, mind önkifejezés), rossz absztrakciós, matematikai képességek, alacsony IQ, rossz szociális beilleszkedési képességek.

Mi károsodhat még (FASD)?
A magzati alkohol szindróma csak egy tünetegyüttes azok közül, amit a terhesség alatti alkoholfogyasztás okozhat. Az alábbi károsodásokat is okozhatja még alkohol, akár a magzati alkohol szindróma többi tünete nélkül.
- szívzörej, kamrai sövény folytonossági hiánya, pitvari sövény folytonossági hiánya
- ízületi rendellenességek, rövid ujjpercek, csökevényes köröm a kisujjon
- patkóvese, csökevényes vese (hypoplasia)
- kancsalság, csökevényes látóideg (és emiatt részleges vagy teljes vakság)
- lógó szemhéj (ptosis), kicsi szemek (microphthalmia), nyúlajak, farkastorok, Fallot tetralógia (kombinált szívfejlődési rendellenesség)

Mennyi alkohol a túl sok?
Bármennyi. A károsodás súlyossága és természete függ az elfogyasztott alkohol mennyiségétől, az alkoholfogyasztás gyakoriságától és időpontjától, és az egyéb károsító hatásoktól (cigaretta, kábítószer, alultápláltság). Vizsgálatok szerint az enyhe vagy közepes mértékű alkoholfogyasztás mellett a károsodás nem nagyon valószínű, de nincs garantáltan biztonságos alkoholmennyiség! Magas a károsodás kockázata, ha a terhesség korai szakaszában legalább hetente 100 mg/dl fölött volt a véralkoholszint - ez egy 55 kg-s nőnek 6-8, egy ülésben megivott sört jelent.

Milyen gyakoriak az alkohol okozta magzati károsodások?
Nagyon. Pontos, világméretű, átfogó statisztikák, a definíciók pontatlansága miatt nincsenek. A legpontosabb felmérések az USA-ból állnak rendelkezésre, kutatók úgy gondolják, valószínűleg az egész nyugati világban hasonló gyakoriságokra lehet számítani. A nyugati világban a valamilyen súlyosságú szellemi fogyatékosság leggyakoribb oka a magzati korban elszenvedett alkoholhatás. Az USA-ban 9-10 gyermek szenved valamilyen alkohol okozta károsodásban 1000 élveszületésből. A terhes nők 10-15%-a ismeri be, hogy nemrég fogyasztott alkoholt, 30%, hogy a terhesség alatt bármikor is ivott.

Mi lesz velük később?
Az alkohol okozta idegrendszeri vagy egyéb szervi károsodások egész életen át elkísérik ezeket a gyerekeket. Mivel egy gyakori (0,5-1%) állapotról van szó, nemzetközi erőfeszítések történnek a legjobb gondozási tervek kialakítására. A gondozásban együtt kell működnie különböző szakterületek orvosainak, pedagógusoknak, pszichológusnak, sokszor a gyámügyi szerveknek és az igazságszolgáltatás résztvevőinek is, ugyanis ezek a gyerekek gyakran válnak erőszak áldozatává, és csökkent szellemi képességeik miatt nehezen számolnak be a velük történtekről. Egy amerikai tanulmányban a résztvevő gyermekek fele örökbefogadó szülőkkel élt. A gyermekek gondozását a családban sok pszichés és szociális tényező is nehezíti: a szülők szégyene és bűntudata, a családban esetleg folyamatosan jelen levő alkoholprobléma, esetleges anyai depresszió, a betegség okozta anyagi megterhelés. Különösen nehezek a fordulópontok a gyerekek életében: a kisiskoláskor, a középiskolába való átmenet, és a fiatal felnőttkor kezdete. Sokszor kerülnek kapcsolatba az igazságszolgáltatással, akár áldozatként, akár elkövetőként. Az elfogadó, támogató családi környezet kulcsfontosságú lenne az ilyen gyerekek neveléséhez, de ez nem igazán jellemző, és a magzati korban elszenvedett károsodáshoz általában még továbbiak adódnak (alkoholizmus a családban, anyai depresszió, nemtörődöm szülők, szegénység). Átfogó felmérésekre, a problémával való reális szembenézésre és társadalmi összefogásra van szükség, hogy sikeresen beilleszkedhessenek.

Hogyan előzhető meg?
Terhesség alatt semennyi alkohol fogyasztása sem tanácsolt. Átfogó tájékoztató kampányokat kell folytatni, nem csak nőgyógyászati rendelőkben, de pl. hatékony a szórakozó helyek női mosdóiban kifügesztett figyelmeztető felirat és az alkoholos italok címkéin elhelyezett figyelmeztetés is.

Diagnosztikus rendszerek, további információ:
A Developmental Disabilities and Research Reviews 2009-ben egy egész különszámot szentelt a magzati alkohol spektrum betegségnek (Dev Disabil Res Rev 2009; 15(3)).

Gyermekkor - Az alkoholmérgezés
Az alkoholmérgezés veszélyének már egészen kicsi kortól ki vannak téve a gyerekek. Nem csak a kamaszkori, esetleg mértéket vesztett alkoholfogyasztás vezethet alkoholmérgezéshez, a lakásban pakolászó, mindent megkóstoló kicsik is bekukkanthatnak a bárszekrénybe, vagy találhatnak alkohol tartalmú takarítószereket, kézfertőtlenítőt. 16 éves kor alatt a kórházi ellátást igénylő mérgezések közül az alkoholmérgezés a leggyakoribb.

Hogy néz ki az alkoholmérgezés?
Tudatzavar, eszméletvesztés, kóma gyerekekben és kamaszokban már alacsonyabb véralkohol koncentrációknál is kialakul, mint felnőttekben. A tudatzavar súlyossága arányos a véralkoholszinttel. Gyakori tünet a súlyos hányás és a kihűlés. Az anyagcsere eltérések hasonlók, mint felnőttekben: savas irányú eltolódás (kevert acidózis, metabolikus és respiratorikus komponenssel), kicsit alacsonyabb kálium szint, alacsony vércukorszint. A kamaszok az alkoholt nagyjából a felnőttekéhez hasonló sebességgel bontják le, a kisebb gyerekek gyorsabban, viszont a kicsik között gyakoribb és súlyosabb az alacsony vércukorszint.

Mi a teendő?
Alkoholmérgezés gyanúja esetén keressünk orvosi segítséget minél hamarabb. Hánytatni nem szabad a gyerekeket, ha magától hányna, vigyázzunk, félre ne nyeljen, a hányadék ne kerüljön a légutakba, és ha szülséges, óvjuk a kihűléstől a szaksegítség megérkezéséig. A terápia legfontosabb pontja a megfelelő vércukorszint biztosítása, vénás cukortartalmú infúzióval, ez segít az anyagcseregyensúlyt helyrebillenteni. Ahogyan felnőtteknél, úgy a gyerekek és a kamaszok esetében is meg kell bizonyosodni róla, hogy nincs-e valamilyen központi idegrendszeri sérülés vagy más baleset. Hypothermia esetén aktívan melegíteni kell a mérgezettet, légzéstámogatásra lehet szükség. Nagyon súlyos mérgezés esetén hemodialízisre vagy peritoneális dialízisre lehet szükség. Hatékony "ellenszere" az alkoholmérgezésnek nincsen.

Hogyan előzzük meg?
Kisgyerekekben az alkoholmérgezés leggyakoribb forrása a szájvíz és a parfüm! Gondoljuk át, hol lehet a lakásban alkohol, ahol a gyerek hozzáfér (bárszekrény, hűtő, takarítószerek, piperecikkek...) Beszélgessünk őszintén a kamaszokkal az alkoholfogyasztásról! (A kamaszkori alkoholfogyasztásról l. lejjebb.)

Lamminpaa (Eur J Pediatr 1994;153:868-872)

Gyermekkor - Alkohol a családban
A gyerekeket nem csak közvetlenül, "szájon át" veszélyezteti az alkohol. A felnőttek körében igen elterjedt az alkoholfogyasztás, 2001-es WHO statisztika szerint Magyarországon a lakosság 14,8%-a fogyaszt alkoholt olyan mértékben, hogy az már valamilyen problémát okoz az életében. Az alkoholizmus gyakori oka a családok felbomlásának, a családon belüli erőszaknak, ezek elszenvedői a gyerekek. Sokszor látjuk, hogy az ovis, kisiskolás korú gyerekek valamilyen testi tünettel reagálnak a családon belüli feszültségekre - hasfájás, fejfájás, éjszakai bepisilés, rémálmok gyakran a felnőttek problémáinak lecsapódásai. Az alkoholista szülők gyermekei nagyobb eséllyel válnak maguk is alkoholistává, részben a közvetlen példakövetés miatt, részben azért, mert ilyen családokban általában kevesebb figyelem jut a gyerekekre.

Kamaszkor - A kamaszkori alkoholfogyasztás kockázatai
A kamaszkor a kísérletezés, a lázadás, a határok feszegetésének korszaka. Az alkoholfogyasztási szokások kialakulása kamaszkorban kezdődik meg (de még sokat alakul). Magyarországon egy felmérés szerint 16-17 éves korára a fiúk 70%-a, a lányok több, mint fele legalább egyszer már lerészegedett. A tízéves fiúk fele, lányok 35%-a mondta, hogy ivott már legalább egy pohár szeszes italt, ez nagyjából hasonló a többi európai országban is. Több vizsgálatban is úgy találták, hogy akik fiatalon kezdik az alkoholfogyasztást, nagyobb eséllyel válnak alkoholistává és más szenvedélyek rabjaivá. (Bár mindez valószínűleg nem magának az alkoholnak, hanem a környezeti hatásoknak az eredménye.) A bántalmazás 3-4-szeresre, a mentálisan beteg vagy drogfogyasztó családtag kétszeresre emeli a korai alkoholfogyasztás esélyét.
A kamaszkori alkoholfogyasztás összefügg más veszélyes, deviáns magatartásokkal, balesetekkel, fulladásos balesetekkel különösen, kábítószerhasználattal, dohányzással, veszélyes szexuális magatartással, a szexuális úton terjedő betegségek terjedésével, öngyilkossággal. Európában a WHO adatai szerint minden négy kamaszkori halálesetből egyben (25%!) szerepe van az alkoholnak, ez Európában évente 55000 kamasz halálát jelenti. A kamaszkori rendszeres alkoholfogyasztás hátterében gyakran vannak pszichés problémák, szorongás, depresszió, személyiségzavar, és nagyon fontos a környezet, a családon belüli feszültség szerepe. (Az alkohol szorongásoldó szerepéről a KindlerMedical blogon lehet részletesen olvasni.)

Források: itt és itt.

A Konzíliumban részt vesznek még:

1 megjegyzés:

  1. Interdiszciplináris téma a családok orientálása: mit tegyenek, hogy gyerekük "normális" viszonyt alakítson ki az alkoholfogyasztásban (se virtuskodót, se görcsös félelmet tőle), hogy ellent tudjon állni a korcsoportos leitató nyomásnak.

    VálaszTörlés